Ръководство за шоково третиране на водата в джакузи

Шоковото третирате е термин, който обикновено се прилага за процеса на добавяне на по-висока от нормалната доза оксидиращ химикал към водата в джакузито. Този процес може да се нарече и окисляване. Съветваме ви да прилагате шоково третиране веднъж седмично, за да контролирате растежа на бактериите и да унищожите замърсяванията. Има два възможни начина, които можете да използвате, за да направите това - шоково третиране с хлор и шоково третиране без хлор.

Защо да шокирате водата в джакузито?

Основната причина за шокиране е нуждата от дезинфекция, но също така и избистряне на мътната вода. Други причини са:

1. Унищожаване на бактериите

Шоковото хлориране е предназначено да дезинфекцира водата в гореща вана и да гарантира, че тя е безопасна за къпещите се.

2. Премахване на органични замърсители

Шокирането унищожава органичните съединения, които влизат във водата заедно с къпещите се. Когато няколко души използват джакузито едновременно, органичните замърсители може да стигнат до по-високи нива. Понякога стандартните дезинфектанти не могат да се справят с тази задача.

3. Активиране на дезинфектантите

Вашият дезинфектант (бром или хлор) се „изхабява“, тъй като се прикрепя към различни замърсители. На помощ идва шокирането на водата, което разкъсва връзките, така че замърсителите да бъдат уловени от филтрационната система и да се активира свободния хлор, за да продължи дезинфекцията.

Какъв вид шокиране да приложите?

И двата вида шоково третиране имат своите предимства и недостатъци. Бихме препоръчали комбинация от двете, но това зависи от типа вода и честотата на къпане.

Шоково хлориране

Поради факта, че това шоково третиране съдържа хлор, бихме препоръчали използването му само след много натоварена употреба или след пълнене на джакузито с прясна вода, за да се повиши нивото на хлора.

Когато използвате шоково хлориране е важно да знаете, че това ще повиши нивата на хлора и затова ще се наложи да изчакате те да намалеят по естествен път, преди да използвате джакузито отново. Трябва да махнете покривалото за поне 20 минути и да включите функцията циркулация на водата да работи. По този начин джакузито ще се проветри и така ще се предотврати появата на химически повреди по покривалото и възглавничките.

Можете да шокирате водата с хлор, дори ако използвате активен кислород, но никога не трябва да смесвате химикали на сухо. Добавете хлорния шок след смяна на водата или след интензивна употреба. Изчакайте нивото на хлора да намалее, преди да добавите активен кислород.

Шоково третиране на водата без хлор

Шокирането без хлор не дезинфекцира водата, поради което основно се използва като седмична грижа за окисляване и подпомагане премахването на замърсителите и изчистването на мътната вода. Тази стъпка ще улесни работата на хлора, като създаде „свободен хлор“, който е необходим за унищожаване на бактериите. Това важи и за дезинфекциращите продукти на базата на активен кислород.

Как да ,,шокирате’’ водата?

Можете лесно да пристъпите към процедурата, след като разберете водният обем на джакузито. Ето как да действате стъпка по стъпка:

 1. Премахнете покривалото на джакузито, за да може кислородът да стигне до водата.
 2. Уверете се, че нивото pH е в препоръчителните граници. То трябва да е между 7,2 и 7,6, ако използвате хлор като дезинфектант, и между 7,0 и 7,4, ако използвате бром.
 3. Включете циркулацията на водата.
 4. Измерете 17 г безхлорен препарат на 1500 литра или 35 г хлор на 1500 литра (консултирайте се с инструкциите на етикета, тъй като това може да варира в зависимост от химичното качество и марката).
 5. Внимателно добавете необходимата доза във водата.
 6. Оставете джакузито без покривало за около 20 минути.

Колко дълго да изчакате, след като шокирате водата в джакузито?

Няма определен период, който трябва да изчакате, преди да използвате джакузито след шоково третиране, но е важно да тествате водата, за да сте сигурни, че нивата на хлор са безопасни. Препоръките варират в границите между 20 минути и 24 часа.

Когато използвате безхлорен шок, продуктът не дезинфекцира водата, което означава, че можете да използвате горещата вана 20 минути след добавянето на препарата към водата.

Безопасност при употреба на химикали

По-долу ще намерите важни съвети за използване на химикали за джакузи:

 • Преди употреба, винаги четете етикета на всеки препарат и следвайте инструкциите внимателно.
 • Никога не смесвайте химикали за джакузи, освен ако не сте инструктирани от специалист.
 • Винаги добавяйте препаратът към водата, никога обратното.
 • Никога не добавяйте препарати към водата в джакузи, докато то се използва.
 • Използвайте химикали само в добре проветриви помещения.
 • Пазете се от силен вятър, когато работите с препарати на прах.
 • Дръжте всички химикали на място, недостъпно за деца и животни.
 • Уверете се, че сте измили ръцете си, след като използвате препарати за дезинфекция и почистване на джакузи.
 • Екипът на myspa.bg силно препоръчва носенето на защитно облекло при работа с препарати.
 • Ежедневно тествайте водата в джакузито (препоръчваме пул тестери за бром/хлор/активен кислород в зависимост от предпочитания от вас метод за дезинфекция).
 • Съхранявайте химикалите далеч от топлина и влага.
 • Винаги оставяйте джакузито включено (освен ако не сменяте филтрите или водата).


Директен вносител Директен вносител
Директен вносител 12 - годишен опит в сферата
Директен вносител Безплатна доставка в цялата страна
Директен вносител Гаранционно обслужване