Как да реагирате, ако водата в джакузито стане мътна, зелена или пенлива?

Поддържането на водата в джакузито е ключов етап, който ви гарантира, че водата е чиста, дезинфекцирана и готова за употреба. Преди да се отпуснете и да релаксирате в спа ваната, трябва да елиминирате риска от размножаване на бактерии и появата на мръсна вода.

Ако срещате трудности с поддръжката на водата във вашето джакузи, прочетете нашите съвети по-долу. Ще обясним как да възстановите баланса и да създадете чиста и здравословна среда, на която да се насладите.

Защо водата в джакузито позеленява?

Зелената вода в джакузито може да бъде причинена от наличието на водорасли, което обикновено е признак за недостатъчна употреба на дезинфекциращи препарати (хлор или бром).

Минерали като желязо, мед и манган също могат да накарат водата да се промени. Тези минерали могат да се появят в следствие на отлагане на елементи от медни тръби, корозия на оборудването или дори от съдържание на минерали в състава водата.

Продуктите за тен също са голям проблем! Препаратите в хидромасажната вана ще премахнат загара от кожата ви и ще оцветят фолиото, тръбите и вътрешните системи в кафяво или зелено.

Как да се справим със зелената вода в джакузито?

Ако водата е позеленяла в последните 24 часа, тогава може да успеете да я избистрите по-лесно. Използвайте 60 г дезинфектант (хлор или бром) на 1500 л вода. Махнете покривалото за поне 20 минути и пуснете функцията масаж. След това я изключете и не използвайте джакузито. Ще видите, че водата в джакузито започва да се избистря в рамките на 12 часа. След като водата стане чиста и дезинфектантът достигне до безопасно ниво, можете да използвате отново джакузито.

Ако зеленият цвят на водата се задържи за повече от 24 часа или горепосоченият метод не е проработил, тогава най-добрият начин за справяне със ситуацията е водата да се източи, джакузито да се почисти старателно, а след това да се напълни с прясна вода. Уверете се, че филтрите са почистени и избършете вътрешните стени, така че останалите водорасли да бъдат отстранени.

Не забравяйте да добавите дезинфектант и да балансирате нивото на pH, след като водата се затопли. Правилният баланс на параметрите е от решаващо значение, затова се уверете, че не прекалявате с химикалите, тъй като наличието на твърде много хлор може да повреди джакузито и да раздразни кожата ви.

Защо водата в джакузито става мътна?

Основната причина за този проблем е, че водата в джакузито е стара и се нуждае от освежаване. Дори с добавяне на препарати, водата трябва да се източва и да се сменя с прясна вода  всеки месец.

Ако случаят не е такъв, има още няколко фактора, на които да обърнете внимание:

  • Количество дезинфектант

Ако нивата на хлор или активен кислород са ниски, това може да доведе до недостатъчна дезинфекция, което от своя страна прави водата мътна.

  • Ниво на pH

Проверете нивoтo на pH, за да видите дали е в дисбаланс. Ако водата стане по-алкална, може да се натрупа котлен камък, допринасящ за замътването на водата.

  • Картушен филтър

Филтрите са важен компонент от поддръжката на безопасна среда в хидромасажната вана. Когато картушеният филтър не е почистван или сменян от известно време, той може да се запуши, да стане неспособен да филтрира водата, оставяйки я мръсна и мътна.

  • Външни субстанции

Повечето случаи на мътна вода всъщност са причинени от това, което несъзнателно внасяте в хидромасажната вана. Това може да бъде дезодорант, овлажнител, дори балсам за коса или мръсотия и пясък от краката ви. Друга причина е прахът за пране, останал по банския костюм. Най-добрият начин да предотвратите този проблем е да внимавате как перете банските си, както и да сте наясно за това какво вкарвате в джакузито заедно със себе.

Как да третирате мътната вода?

Първата стъпка за справяне с мътна вода е да се тестват химическите ѝ нива, за да се уверите, че те са в норма. Балансирането на водата е лесно, когато използвате тест ленти или pool tester за джакузи. Шокирането с хлор ще унищожи всички бактерии. Уверете се, че филтърът е добре почистен или сменен.

Превенцията винаги е най-доброто решение - първо предотвратете причината за мътната вода. Ако обаче всичко това не даде резултат, трябва да източите и почистите джакузито, преди да го напълните отново и да започнете да го използвате.

Какво причинява пяната в джакузито?

Причината за образуването на пяна обикновено е следствие на замърсяването на водата с почистващи препарати и козметични продукти.

Ако във вашето джакузи се образува пяна, това може да бъде причинено от:

  • Продукти за коса

Косата ви винаги съдържа остатъци от шампоан, балсам, гел, лак за коса, мус и други стилизиращи продукти. Те се прехвърлят в джакузито, когато косата ви влезе в контакт с водата.

  • Дезодоранти, кремове и парфюм

Козметиката, която използвате ежедневно (например грим и кремове за лице и тяло), може да причини пяна в джакузито.

  • Прах за пране

Една от най-честите грешки, които хората допускат, е прането на банският костюм в пералнята. Дори да не поставите препарат в пералната машина, остатъците от прах могат да бъдат прехвърлени върху вашите бански.

  • Евтини химикали и прекомерна употреба на препарати

Евтините препарати за джакузи често са пълни с вещества, които разреждат химическата им ефективност и често причиняват разпенване на водата.

  • Употреба на напитки, докато сте във водата

Повечето собственици в даден момент се наслаждават на напитка, докато са в джакузито си, но е изключително важно да се внимава с тях, тъй като разливането им във водата може да доведе до разпенване.

  • Висок процент разтворени твърди вещества

Общият процент на разтворените твърди вещества е съставен от минерали, соли и метали, които се разтварят във водата. Когато това ниво стане твърде високо, химическият баланс ще стане изключително труден за регулиране, което може да доведе до образуване на пяна.

Как да се отървете от пяната в джакузито?

Първата стъпка е се провери дали параметрите на водата са добре балансирани. Трябва да измерите нивото на хлор / бром, както и нивото на pH.

Как да предотвратите появата на пяна в джакузито?

Най-лесното решение е да вземете душ, преди да влезете в джакузито. Това ще помогне да отмиете козметиката, парфюма и продуктите за тен.

Ако имате дълга коса, съветваме ви да я носите вдигната, за да предотвратите попадането на косми във водата. Изплакнете банския си костюм допълнително в топла вода, за да сте сигурни, че във влакната няма задържан сапун.

Използването на стандартните препарати за възстановяване на баланса може да реши проблема. Освен това, можете да опитате продукт против образуване на пяна, който се прикрепя към замърсителите във водата и ги потапя на дъното, за да могат да стигнат до филтъра.

Ако проблемът е свързан с процента на разтворените твърди вещества, единственото решение е да смените водата в горещата вана. Това трябва да се прави на всеки 3-4 месеца. Можете също да помогнете за това, като почиствате филтъра си ежеседмично и го сменяте според инструкциите за употреба.

Предотвратете разливанията на напитки във водата като изберете държача за чаши, който предлагаме като аксесоар за вашето джакузи.

Преди да купите даден препарат, винаги проверявайте химичния му състав. Доверявайте се само на специализирани магазини за джакузи и басейни.

Поставяйте покривалото, когато спа ваната не се използва, и се уверете, че сте в крак с правилната поддръжка на водата. Така, вашето джакузи винаги ще бъде готово за релаксиращи преживявания!

 Директен вносител Директен вносител
Директен вносител 12 - годишен опит в сферата
Директен вносител Безплатна доставка в цялата страна
Директен вносител Гаранционно обслужване