Ръководство за използване на препарати за джакузи

Ако притежавате хидромасажна вана или джакузи, важно е да разберете как различните препарати могат да повлияят на водата. Имайки предвид това, ние създадохме това ръководство, за да обясним как да използвате и да се възползвате максимално от вашите препарати за поддръжка на водата в джакузи.

Въпреки, че хидромасажните вани се третират по подобен начин на басейните, съществуват някои предизвикателства, свързани с поддържането на качеството на по-малък обем вода. Поради това е изключително важно всеки, който отговаря за контрола на качеството на водата в джакузи, да познава добре химикалите, които използва.

Препарати за джакузи

Тъй като водата в хидромасажната вана е топла, химическият й баланс непрекъснато се променя. Регулираното приложение на химикали за воден баланс ще поддържа водата чиста и безопасна за по-дълго време. Ето защо собствениците на джакузи трябва винаги да следят за всякакви промени в химичния баланс на водата и да действат правилно.

 

Някои често задавани въпроси относно химикалите за джакузи са:

Какви препарати са ми нужни?

За да сте сигурни, че вашето джакузи е безопасно за употреба, важно е да имате всички основни препарати:

 • дезинфектант
 • pH минус
 • рН плюс
 • pool tester
 • препарати против образуване на пяна

Какво представлява дезинфектантът?

Дезинфектантът за джакузи се използва за унищожаване на бактерии, които се развиват във водата, като я поддържа безопасна за къпещите се.

Има три популярни дезинфектанта, използвани за поддръжка на водата в горещите вани. Това са хлор, активен кислород и бром. Предлагат се под формата гранули и таблетки.

Ако имате чувствителна кожа, препоръчва се използването на бром или активен кислород.

Какво е ppm? (брой частици на милион)

Количеството препарати, използвано в горещи вани, обикновено се измерва в ppm (брой частици на милион) или mg / l (милиграма на литър).

При водата в спа ваните, от съществено значение е количеството хлор да се поддържа между 3-5 ppm.

Какво е рН?

При горещите вани и басейните, терминът pH е научен начин да се опише дали водата е киселинна или алкална. Идеалната стойност на pH за водата в джакузи е между 7,2 - 7,6 с големи вариации извън този диапазон. Ако рН-то е или киселинно, или твърде алкално, това може да има пагубен ефект върху качеството на водата. Затова е важно да проверявате редовно нивата на рН на вашето джакузи.

Скалата на рН варира от 0-14, като стойностите около 7 са неутрални. Всички стойности под 7 се класифицират като киселинни, докато тези над 7 се считат за алкални.

Какво представлява общата алкалност?

Откриваме, че много хора бъркат нивата на pH и общата алкалност. Алкалността се отнася до количеството алкална сол, влияещо върху баланса на водата в горещата вана, което също ще окаже ефект върху твърдостта на водата.

За да повишите нивото на алкалност във вашата спа вана, добавете натриев бикарбонат постепенно, докато достигне между 80 - 120 ppm. Ако нивото на алкалност е твърде високо, препоръчва използването на препарат за понижаване нивото на рН.

Нивото на алкалност в горещата вана действа като буфер за нивото на рН, което би било невъзможно да се балансира, без първото да се регулира.

Какво представлява общата твърдост?

Общата твърдост се отнася до нивата на калциеви соли, които влияят върху баланса на водата във вашата спа вана. Това определя колко корозивна или варовита е тя. Ако водата достигне състояние на „обща твърдост“, ще забележите варовикови отлагания по стените, както и мътна вода.

Ако нивото на твърдост на вашето джакузи е твърде ниско, това ще принуди водата да черпи източници от други минерали като алуминий, мед и желязо. Това може да повреди частите на джакузито, изградени от тези материали.

Трябва да се уверите, че стойностите на калций във водата са между 100 – 250 ppm. Ако нивата на калциева твърдост във водата са над тази стойност, съветваме да използвате продукт, който е проектиран да предотврати втвърдяването на калция и отлагането му върху стените и вътрешните части на горещата вана.

Какво представлява шокирането на водата?

Шокирането е процедура, до която се прибягва за бързо справяне с проблемите във водата на вашата спа вана. Това става чрез повишаване на нивото на дезинфекция. Обикновено това се извършва ежеседмично като част от поддръжката на вашето джакузи или ако то не е било използвано дълго време, както и когато честотата на употреба е висока.

Има четири основни причини, поради които трябва да шокирате водата в джакузито с хлорни или други химикали:

 1. Това премахва органичните съединения след много честа употреба. Чудесен пример е избистрянето на мътна вода.
 2. Убива бактериите - това е приложимо само ако приложите шоково третиране на водата с хлор.
 3. Друг начин е създаването на повече „свободен“ хлор и бром. Докато вашият дезинфектант работи, той се „прилепва“ към бактериите в джакузито, което означава, че вече не може да бъде „активен“. Ежеседмичното шоково третиране ще премахне отработените частици, така че филтърът ви да може да ги хване.
 4. Той реактивира бромидите, така че да работят по-ефективно за унищожаване на бактериите.

Безопасност при използване на препарати за джакузи

По-долу са дадени някои важни съвети при използване на химикали за гореща вана:

 • Преди употреба, винаги четете етикета на всеки препарат и следвайте инструкциите внимателно.
 • Никога не смесвайте химикалите, освен ако не сте инструктирани от специалист.
 • Винаги разтваряйте предварително всички гранули в кана или контейнер, преди да ги добавите във вашата гореща вана.
 • Винаги добавяйте химикали към водата, никога обратното.
 • Никога не добавяйте химикали към водата в джакузи, докато то се използва.
 • Използвайте химикали за спа вана само в добре проветриви помещения.
 • Пазете се от силен вятър, когато използвате прахообразни химикали.
 • Винаги съхранявайте всички препарати на място, недостъпно за деца и животни.
 • Уверете се, че сте измили ръцете си, след като сте използвали препарати за джакузи.
 • Препоръчва се носенето на защитно облекло при работа с химикали.
 • Ежедневно тествайте водата в спа ваната (препоръчваме тест ленти за бром или хлор, в зависимост от предпочитания от вас метод за дезинфекция).
 • Съхранявайте химикалите далеч от топлина и влага.
 • Винаги оставяйте джакузито да работи (освен при смяна на филтъра или водата).


Директен вносител Директен вносител
Директен вносител 12 - годишен опит в сферата
Директен вносител Безплатна доставка в цялата страна
Директен вносител Гаранционно обслужване